ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΘΡΑΨΑΝΟΥ
GreekEnglish (United Kingdom)
εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Παραγωγή

Κρητικό Ελαιόλαδο

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Εκτύπωση E-mail

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Θραψανού παράγει,

εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

ένα από τα καλύτερα Κρητικά ελαιόλαδα με την επωνυμία λαΐνι.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού της ποιότητας του εδάφους και των κλιματολογικών συνθηκών σε αυτή την ημιορεινή περιοχή, ιδανική για την καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιόλαδου με επίπεδο οξύτητας που δεν υπερβαίνει το 0,3%.

Τα μέλη-παραγωγοί του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θραψανού καλλιεργούν τα ελαιόδενδρά τους, εντός των γεωγραφικών ορίων του χωριού Θραψανό Ηρακλείου Κρήτης.

Παράγουμε ετησίως περίπου 300 τόνους εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με διακυμάνσεις ανα έτος, και το διθέτουμε με δύο τρόπους:

• Μαζική διάθεση του κρητικού ελαιόλαδου

• Χονδρικό εμπόριο κρητικού ελαιόλαδου σε γυάλινα μπουκάλια Marasca 0,25 , 0,50 , 0,75 και 1 λίτρου, και σε 5 λίτρων δοχεία.

Η ποιότητα του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, οι ανταγωνιστικές τιμές, και η δέσμευσή μας για πλήρη εξυπηρέτηση των πελατών μας, αποτελούν τους τρεις λόγους για τους οποίους ο Συνεταιρισμός θεωρείται ως ιδιαίτερα αξιόπιστος προμηθευτής στο κρητικό ελαιόλαδο.

 

Ποιοτικά χαρακτηριστικά του Κρητικού ελαιολάδου μας

Εκτύπωση E-mail

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου Θραψανού "Λαΐνι" εξαρτώνται από ένα συνδυασμό παραγόντων: την καλλιεργούμενη ποικιλία (Ψιλολιά / Κορωνέικη), το έδαφος και το κλίμα της περιοχής, και τον τρόπο της καλλιέργειας και της μεταποίησης των ελιών (κοινό σύστημα άλεσης).

Έχει τα εξής φυσικοχημικά χαρακτηριστικά:

  • Η γεύση είναι μια σύνθεση από πικρή και γλυκιά. Η επικρατούσα πικρία του νέου ελαιολάδου μειώνεται με τον χρόνο.
  • Έχει ένα έντονα φρουτώδες άρωμα (ιδιαίτερα όταν το ελαιόλαδο είναι νέο) που δείχνει μεγάλη επιμονή, λόγω του μεγάλου αριθμού των συστατικών στοιχείων με χαρακτηριστικά γεύσης και όσφρησης (κορεσμένες και μονοακόρεστες αλδεΰδες, τερπένια).
  • Το χρώμα είναι καθαρό φωτεινό πράσινο.
  • Είναι λεπτόρευστο λόγω του ότι περιέχει γλυκεριδία με πολλά ακόρεστα οξέα, ιδιότητες που αναβαθμίζουν την ποιότητα του και οφείλονται στο υγρό περιβάλλον παραγωγής (υψηλή ετήσια βροχόπτωση, υγρασία, και πότισμα κατα το καλοκαίρι).
  • Περιέχει υψηλές ποσότητες σε ελαϊκό οξύ και βιταμίνη Ε και χαρακτηρίζεται από χαμηλή οξύτητα, απορροφητικούς παράγοντες Κ232 και Κ270 και μια ποσότητα υπεροξειδίου, χημικά χαρακτηριστικά που διαμορφώνονται από τις κλιματικές ιδιαιτερότητες της περιοχής και τη διαδικασία μετά τη συγκομιδή, η οποία περιλαμβάνει κοινή άλεση των ελιών όλων των καλλιεργητών της περιοχής, μια πρακτική μοναδική στην Κρήτη.
 

Τόπος Παραγωγής Ελαιολάδου

Εκτύπωση E-mail

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο “Λαΐνι” παράγεται αποκλειστικά από ελαιώνες του χωριού Θραψανό που βρίσκεται στον Δήμο Μινώα Πεδιάδα του Νομού Ηρακλείου Κρήτης.

Η ευρύτερη περιφέρεια του χωριού είναι κατάφυτη από ελαιόδενδρα των οποίων η ηλικία δηλώνει την ασχολία των κατοίκων με αυτά από αρχαιοτάτων χρόνων.

Το χωριό Θραψανό είναι πολύ γνωστό τουλάχιστον στα όρια της Κρήτης καθώς αποτελεί το σπουδαιότερο κέντρο αγγειοπλαστικής στο νησί.

Οι Θραψανιώτες ιστορικά αποτελούν τους συνεχιστές της Μινωικής αγγειοπλαστικής, γεγονός που φαίνεται από την ομοιότητα στην φόρμα αλλά και του τρόπου κατασκευής των αρχαίων κεραμικών ευρημάτων με τα νεώτερα κεραμικά.

Ειδικότερα τα πιθάρια, που είναι και το χαρακτηριστικότερο δείγμα της Θραψανιώτικης κεραμικής, είναι ο άρρηκτος δεσμός του χωριού με το κρητικό ελαιόλαδο.

Το πιθάρι αποτελούσε εδώ και αιώνες το πρωτεύον αποθηκευτικό μέσον του ελαιολάδου.

Οι Θραψανιώτες όργωναν την Κρήτη από γωνιά σε γωνιά με την Βεντέμα, και δημιουργούσαν τα περίφημα αυτά πιθάρια για την αποθήκευση κατά κύριο λόγο του ελαιολάδου αλλά και των άλλων αγροτικών προϊόντων.

Σήμερα το ελαιόλαδο είναι το κυριότερο αγροτικό προϊόν του χωριού, τα ελαιόδενδρα καλλιεργούνται ακολουθώντας τις παραδοσιακές μεθόδους και πρακτικές, ενώ η παραγωγή του ελαιολάδου πραγματοποιείται με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα στο ιδιόκτητο εργοστάσιό μας.

Ο Συνεταιρισμός Θραψανού αξιοποιώντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου της περιοχής, παράγει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ¨Λαΐνι”, αποκλειστικά από τους ελαιώνες της γεωγραφικής περιοχής του Θραψανού, γεγονός που πιστοποιείται και από την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) που έχει αποκομίσει από την αντίστοιχη αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σεβόμενοι τις ιστορικές παρακαταθήκες μας, μια από τις οποίες είναι και το ελαιόλαδο, προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να παράγουμε το πολυτιμότερο προϊόν του τόπου μας στην βέλτιστη δυνατή ποιότητα που του αξίζει.

Πιστεύουμε ότι τα έχουμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό καθώς τόσο τα χημικά όσο και τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά το κατατάσσουν ανάμεσα στα καλύτερα εξαιρετικά παρθένα κρητικά ελαιόλαδα.

 

Κρητικό ελαιόλαδο

Εκτύπωση E-mail

Η ελιά είναι πανταχού παρούσα στην Κρήτη.Τα ελαιόδεντρα έχουν προσαρμοστεί τέλεια στις κλιματικές και εδαφολογικές συνθήκες του νησιού,κι έτσι παράγουν εξαιρετικής ποιότητας λάδι που χαίρει μεγάλης φήμης και εκτίμησης.
Το ξεχωριστό χρυσοπράσινο χρώμα και το λεπτό άρωμα, η ελαφριά φρουτώδη γεύση και η παχύρρευστη υφή συνδυάζονται τέλεια στο Κρητικό ελαιόλαδο.

Οι Κρητικές συνταγές που περιλαμβάνουν Κρητικό ελαιόλαδο αποτελούνμια γαστρονομική εμπειρία που χαρίζει μοναδικές γεύσεις ενώ προάγουν την υγεία και παρέχουν μεγάλη θρεπτική αξία.
Τα ελαιόδεντρα είναι χαρακτηριστικά στοιχεία του οικοσυστήματος και του τοπίου της Μεσογείου.

Στην Κρήτη γινόταν παραγωγή ελαιόλαδου ακόμη από την Μινωική εποχή, δηλαδή πριν από περίπου5000 χρόνια, ενώ το λάδι ήταν ένα από τα βασικότερα προϊόντα του νησιού.
Εκπληκτικό ήταν το γεγονός ότι οι ελιές που ανακαλύφθηκαν σε δοχεία προσφοράς στο παλάτι της Ζάκρου είχαν καλή γεύση, «φαινόταν να είχαν μαζευτεί πρόσφατα από τα δένδρα» σημείωσε ο Νικόλαος Πλάτων.

Τα ελαιόδεντρα είναι ενσωματωμένα απόλυτα στογενικότερο τοπίο της Κρήτης.
Αποτελούν μέρος της εικόνας του τοπίου ενώ ελαιόδεντρα που χρονολογούνται μερικές εκατοντάδες χρόνια αποτελούν αντικείμενα για αξέχαστες φωτογραφίες.

Η ποιότητα του ελαιόλαδου που παράγεται στην Κρήτη χαίρει μεγάλης εκτίμησης λόγω του ότι είναι ένα προϊόν υψηλής ζήτησης μεταξύ ανταγωνιστικών ελαιόλαδων, έχει χαμηλή οξύτητα (το εξαιρετικό παρθένοείναι οξύτητας κάτω του 1%),είναι ιδανικό για μαγείρεμα και παντρεύεται απόλυτα με τις φρέσκες σαλάτες.
Η γεύση του Κρητικού ελαιόλαδου αναδεικνύεται περισσότερο σε πιάτα από φρέσκα λαχανικά και σαλάτες.
Το Κρητικό ελαιόλαδο είναι το βασικό στοιχείο της Κρητικής διατροφής η οποία αναγνωρίζεται ευρέως ως η πλέον υγιεινή,μαζί με εκείνη των δημητριακών, των φρέσκων λαχανικών και των ψαριών.
Εκτός από τη γεύση του, το ελαιόλαδο είναι διάσημο επειδή καταπολεμά γαστρεντερικές και ηπατικές ανωμαλίες, τον διαβήτη και τα αίτια που προκαλούν καρδιοαγγειακά νοσήματα.
Το ελαιόλαδο προάγει την μυοσκελετική ανάπτυξη και την υγεία γενικότερα. 

Η καθημερινή κατανάλωση25-30 γραμμαρίων ελαιόλαδου ενισχύει τον αμυντικό μηχανισμό του σώματος και υποστηρίζειτον οργανισμό έναντι απειλών από τις σύγχρονες  διατροφικές συνήθειες. Στους επισκέπτες φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι στα τραπέζια των Κρητικών εστιατορίων, αλλά καιτων νοικοκυριών, υπάρχει πάνω στο τραπέζι ένα δοχείο ελαιόλαδου που μπορούν οι συνδαιτημόνεςνα χρησιμοποιήσουν κατά βούληση.

(Αυτός ο οδηγός έχει εκδοθεί στα πλαίσια του προγράμματος  LEADER+ απο την Ευρωπαϊκή Ένωση.)

 


cretan-olive-oil