ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΘΡΑΨΑΝΟΥ
GreekEnglish (United Kingdom)
olives-flower.jpg

Παραγωγή

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Θραψανού στο "Κρητικό καλάθι"

Εκτύπωση E-mail

Αρθρο απο  "ΤΑ ΝΕΑ on-line" | 8 Δεκ 2010

Κρητικό καλάθι στα ράφια

thrapsano-extra-virgin-olive-oil among cretan-products
Από την Κρήτη αρχίζει το πρόγραµµα προώθησης τοπικών προϊόντων

Από κρητικά προϊόντα θα αποτελείται το πρώτο από τα αγροτικάκαλάθια που επιδιώκει να δηµιουργήσει σε καθεµία από τις 13 περιφέρειες της χώρας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κρητικά προϊόντα θα περιλαµβάνει το πρώτο καλάθι - πιλότος µε αγροτικά είδη, τρόφιµα και ποτά, που µε βάση την πρωτοβουλία του υπουργείου θα επιδοτηθούν µε κοινοτικά κονδύλια για να βρουν καλύτερη θέση στα ράφια των σούπερ µάρκετ και να προωθηθούν µε αξιώσεις στις ξένες αγορές.

Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, τοπιλοτικό αυτό πρόγραµµα θα παρουσιαστεί την Κυριακή από τον Πρωθυπουργό στο Ρέθυµνο από κοινούµε τον αρµόδιο υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη. Το κρητικό καλάθιθα περιλαµβάνει, σύµφωνα µε την πρόταση πουεξετάζει το υπουργείο, πολλά _ ή και το σύνολο _ από τα Προϊόντα Ονοµασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)και τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ) του νησιού, όπως δέκα ελαιόλαδα, τρεις τύπους τυριών, το κρητικό παξιµάδι, την ελιά θρούµπα, τρεις τύπους κρασιού, καθώς επίσης οπωροκηπευτικά βιολογικής γεωργίας όπως το σταφύλι και κηπευτικά κυρίως θερµοκηπίου, όπως τοµάτες, λεµόνια, κ.ά.

Πέραν αυτών υπάρχουν σκέψεις να ενταχθούν παραδοσιακά ποιοτικά προϊόντα (όπως τσικουδιά, ξηρός ανθότυρος, απάκι, κεφαλοτύρι, χυλοπίτες, κ.ά.), χόρτα όπως το σταµναγκάθι και η αγριοαγκινάρα, αρωµατικά βότανα από τα οποία βρίθει το νησί (όπως δίκταµο, φασκόµηλο, µέντα, ρίγανη, κ.ά.),λευκό τυρί άλµης, γιαούρτι, ακόµη και είδη από τροπικές ή υποτροπικές καλλιέργειες που ευνοούνται από το κλίµα, όπως αβοκάντο, µάνγκο, φραγκόσυκα, κ.ά.

Με συγκεκριµένες προδιαγραφές

Ταπροϊόντα αυτά θα πρέπει να έχουν συγκεκριµένες προδιαγραφές και θα βασιστούν σε ελέγχους που θα κάνει στους συνεταιρισµούς που τα παράγουν ο Οργανισµός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Agrocert).

Το κρητικό καλάθι θα αποτελέσει πιλότο και για τα υπόλοιπα 12, και γι' αυτόν το λόγο το υπουργείο έχει αρχίσει να συντάσσει µια πανελλαδική λίστα µε τέτοια προϊόντα επιλέγοντας µόνο τους οικονοµικά υγιείς συνεταιρισµούς, ανάµεσα στους συνολικά 6.500 της χώρας.

Το επόµενο βήµα

Το επόµενο βήµα θα είναι να φέρει τις προτάσεις µε τα προϊόντα στα νέα περιφερειακά συµβούλια, ώστε αµέσως µόλις καταλήξουν από κοινού στο ποια ακριβώς θα ενταχθούν, να συνταχθεί το business plan. Τα κίνητρα στήριξης και προβολής των εν λόγω προϊόντων θα προέλθουν απότο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλ. Μπαλτατζής» και ένα µικρότερο µέρος από τα παλαιά επιχειρησιακά προγράµµατα της κάθε περιφέρειας.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ συντάσσει µια πανελλαδική λίστα µε ποιοτικά προϊόντα µόνο υγιών συνεταιρισµών