Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Θραψανιώτικου ελαιολάδου είναι συνυφασμένα τόσο με τις ποικιλίες της καλλιεργούμενης ελιάς (ψιλολιά, κορονέϊκη), την σύσταση του εδάφους και το ευνοϊκό κλίμα της περιοχής , όσο και τον τρόπο συγκομιδής και κατεργασίας του ελαιοκάρπου (σύστημα κοινής έκθλιψης).
Από τον ελαιόκαρπο παράγεται εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με ελαφρύ πράσινο χρώμα, ευχάριστη γλυκόπικρη γεύση και φρουτώδες άρωμα.
Οι καλλιεργητές των ελαιόδενδρων της περιοχής μας εφαρμόζουν κλάδεμα κάθε 4-5 έτη σε χαμηλό σχήμα παίρνοντας υπόψη την καλή ισορροπία του ελαιόδένδρου.
Η λίπανση γίνεται με ελεγχόμενες σωστές λιπάνσεις και με χρήση κοπριάς. Η καταπολέμηση των ζιζανίων γίνεται με μηχανική καλλιέργεια, ενώ των εντόμων και των ασθενειών με δολωματικούς ψεκασμούς από εδάφους.